Lifid
The Wine and Salad Problem
Pairing a good wine with salads can be tricky, especially if you prefer to use vinegar-based salad dressings.
And these days, as most of us find we have to watch the wasitline, that often means just plain old vinegar on a pile of lettuce leaves.
But just because we are limited to our salad dressing selections doesn’t mean there is no hope for picking a wine to handle the acidic flavor.
With your vinaigrette-doused salad, serve high-acid sparkling wines, crisp, dry roses and white wines with little or no oak.
Here are some other tips, courtesy of Mr. Mackay and the Wine Market Council:
Add something salty (olives, anchovies, capers), some chopped nuts or a strong cheese to neutralize some of the vinegar’s acidity.
Substitute fresh citrus juice or wine for part of the vinegar in the dressing.
With Caesar salad, try an Italian pinot grigio or a Portuguese vinho verde.
A nice, light pinot noir or Beaujolais makes a good pairing with the meats and cheeses of a Cobb salad.
With its sharp flavors, Greek salad calls for an assertive wine such as a Sauvignon blanc from New Zealand.
Source: celebrate-wine.com
-
Viðtöl, örfréttir & frumraun7 dagar síðan
Slippurinn í Vestmannaeyjum tekur sitt síðasta tímabil 2025 – Gísli Matt: ástæða lokunarinnar er sú að við trúum því að allt gott taki enda
-
Viðtöl, örfréttir & frumraun6 dagar síðan
La Barceloneta er fyrsti veitingastaðurinn á Íslandi sem hlýtur ICEX viðurkenningu
-
Uppskriftir4 dagar síðan
Vinsælustu uppskriftirnar árið 2024
-
Viðtöl, örfréttir & frumraun4 dagar síðan
Þessi réttir stóðu upp úr hjá Michelin eftirlitsmönnum á árinu 2024
-
Frétt3 dagar síðan
Mest lesnu fréttir ársins 2024 á Veitingageirinn.is
-
Markaðurinn10 klukkustundir síðan
Myndaveisla – Franski bakarameistarinn Remy Corbet Daniel Jean kynnti aldagamlar aðferðir við súrdeigs- og sætabrauðsbakstur
-
Viðtöl, örfréttir & frumraun3 dagar síðan
Fálkahúsið og Kokka verðlaunuð fyrir bestu jólaskreytingarnar á árinu sem var að líða
-
Viðtöl, örfréttir & frumraun1 dagur síðan
Ertu frumkvöðull í íslenskri matvælaframleiðslu? 20 milljónir í boði fyrir matarfrumkvöðla